دنباله دار آیسان از حدود یک سال قبل نه تنها مورد توجه علاقه مندان ستاره شناسی و پدیده های نجومی قرار گرفته که به موضوع داغی برای رسانه ها بدل شده است. اینک زمان موعود نزدیک می شود، آیا این دنباله دار خواهد توانست از حضیض و ملاقات نزدیک خود با خورشید جان سالم به در به ببرد و نمایشی خیره کننده در آسمان صبحگاهی ایجاد کند؟
برای پاسخ قطعی به این پرسش باید منتظر ماند اما در برنامه این هفته در این شب ها بابک امین تفرشی به بررسی این دنباله دار پرداخته و سناریوهای مختلفی که برای آن ممکن است رخ دهد را مورد بررسی قرار داده است.
اپیزود دوازدهم در این شب ها را می توانید در این نشانی در یوتیوب مشاهده کنید و یا در این نشانی در وب سایت آپارات ببیند. همچنین می توانید فایل آن را از سایت مدیا فایر در اینجا دانلود کنید.
ضمن اینکه از طریق وب سایت کانوت و همچنین کلوپ آوااستار هم می توانید این برنامه را دنبال نمایید. صفحه این برنامه در فیس بوک در این نشانی است.
بسیار عالی بود. ممنون که در اپیزودها تون از اساتید و کارشناسان مجرب و خوبی چون آقای امین تفرشی عزیز هم استفاده می کنید. صحبت های ایشون درست مثل صحبت های خود شما بسیار شیرین و دلنشینه به حکم این که: سخن کز دل بر آید، لاجرم بر دل نشیند.
از اطلاعات خوبی که در مورد دنباله دار آیسان دادند استفاده کردم و من هم بی صبرانه منتظرم ببینم چه بلایی سرش میاد! و بالاخره چه سرنوشتی پیدا می کنه. امیدوارم در روزهای آینده شاهد سرنوشت باشکوهی از این دنباله دار باشیم.
یه سؤال هم از شما داشتم آقای ناظمی:
همونطور که چند سال قبل دنباله دار شومیکر- لوی با سیاره مشتری برخورد کرد این احتمال هم وجود داره که برخی از دنباله دارها در دام گرانش سایر سیارات مثل زمین بیفتند و با اون برخورد کنند. البته در مورد دنباله دار آیسان خوشبختانه فکر نمی کنم قرار باشه چنین اتفاقی بیفته، اما بر فرض اگه همچین دنباله داری که قطر هسته ی اون ۴-۵ کیلومتره و با سرعت حدود ۷۰-۸۰ کیلومتر در ثانیه داره تو فضا حرکت می کنه، به زمین برخورد کنه قدرت تخریب اون چقدر خواهد بود؟ مثلاً آیا با برخورد همچین دنباله داری ما هم به سرنوشت دانیاسورها دچار می شیم یا نه؟ و این که اگه قرار باشه چنین برخوردی صورت بگیره آیا تا الآن تکنولوژی بشر به حدی رسیده که بتونه با روش های مختلف از برخورد چنین جرم بزرگ، پر قدرت و بسیار سریعی به زمین جلوگیری کنه؟
ممنون
در مورد گرانش زمین بله دنباله دارها و سیارک ها ممکنه به دام گرانش زمین بیفتند. اتفاق بسیاری از این دنباله دارها از فضای نزدیک (در مقیاس نجومی ) زمین عبور می کنند که نتیجه اش ایجاد توده ای از ذرات در مسیر مدار زمین است که هنگام گذر زمین از میان آنها بارش های شهابی اتفاق می افتد. نتایج برخورد به عوامل بسیاری از جمله جرم، چگالی و همچنین زاویه برخورد جر با زمین بستگی دارد. بر اساس برخی از برآوردها آنچه منجر به انقراض بزرگ پایان دوره کرتاسه که به طور مشخص به نام Cretaceous–Paleogene (K–Pg) extinction event سناخته می شود شد، سیارک ییا هسته دنباله داری به قطر ۱۰ کیلومتر بوده است. اجرام کوچکتر می توانند انقراض های جزیی تری به وجود آورند. نکته مهم این است که دایناسورها تنها قربانیان آن رویداد نبودند. تخمین زده می شود که بیش از ۷۵ درصد گونه های موجود بر روی زمین در آن دوران در اثر این رویداد و حوادث بعدی منقرض شدند.
البته در نگاه کلی شاید این اتفاق ها برای زمین و کلیت حیات خیلی هم بد نباشد کما اینکه شاید اگر این انقراض نبود پستانداران فرصت ظهور و توسعه روی زمین پیدا نمی کردند. البته قطعا برای ما (انسان ها) خوش آیند نیست.
ممنون از پاسختون.
سلام آقای ناظمی
بخاطر قلم زیبایتان به شما تبریک عرض می کنم،
بنده به شدت به نجوم علاقه مند شده ام میخواهم از شما بپرسم با خواندن چه کتابهایی میتوانم پا به این دنیای بیکران بگذارم.
ممنون
سلام آقای ناظمی
خسته نباشید بابت زحماتتان.
چند هفته قبل به خاطر سوالی که داشتم بهتون ایمیلی فرستادم، نمی دانم آنرا خوانده اید یا نه. لطفا در صورت امکان به ایمیلها جواب بدید.
سلام آقای ناظمی
آرزوی خوشبختی و سلامتی برای شما و آقای تفرشی و همه عوامل این شبها رو دارم
کار و ایده خیلی جالبی بوه و هست …. ما رو به برنامه آسمان شب ۵-۶ سال پیش میبره.. از بس که خاطرات جالب و شیرینی بود در حضور شما و آقای تفرشی و آقای صفاریان پور عزیز… ممنون که به فکر ما ایرانیهای دوستدار شبانگاه آشمان هم هستید.
تنشالله همیشه موفق وسرزنده بااشید.
در پناه حق.