چهل و هشتمین قسمت پادکست «رادیو راز» را بشنوید
در این قسمت میزبانان شما، محمد رضا نوروزی و پوریا ناظمی در باره فن و روش تازه ویرایش ژن که به کریسپر-کَس ۹ (CRISPR-Cas9) معروف است صحبت می کنند و در میانه برنامه صادق شجاعی درباره این روش توضیحات بیشتری برای مخاطبان ارایه می دهد.
رادیو راز پروزه پادکست ترویج علمی است که از سال ۱۳۹۳ کار خود را آغاز کرد. محمدرضانوروزی، مروج علم و پوریا ناظمی روزنامه نگار حوزه علم از تهران و مونترال تهیه و اجرای این برنامه را برعهده دارند و متناسب با موضوع برنامه که دامنه وسیعی از ادبیات علمی تخیلی گرفته تا دنیای علم و فناوری و حاشیه علم را شامل می شود، میهمانانی را به برنامه می آورند.
در این قسمت به موضوع مهم CRISPR پرداخته شده است. روشی که به شکل کنونی خود در سال ۲۰۱۵ توسط گروهی از دانشمندان دانشگاه برکلی معرفی شد.
در این روش اصلاح و ویرایش ژن ها، از یک ساختار دفاعی یک باکتری استفاده می شود. این ساختار توانایی آن را دارد که بخش هایی از اجزای تشکیل دهنده دی ان ای هدف را قطع کند. محققان با افزودن یک رشته RNA راهنما می توانند با کمک این روش و با هزینه ای بسیار پایین به طور دقیق هر ژن مورد نظر را حذف، ویرایش یا تعویض کنند. یکی از ویژگی های این روش که بازه کاربردهای آن فراتر از همه تصورات پیشین است، امکان اعمال آن بر ویزگی های وراثتی دی ان اس است.
اگر علاقه مند به این موضوع هستید پیشنهاد می کنم کتاب «شکافی در خلقت» نوشته دکتر جنیفر دودنا، یکی از کاشفان این روش را مطالعه کنید. همچنین یکی از بهترین پادکست هایی که تا کنون در این باره تولید شده است پادکست داستان کریسپر محصول گروه تولد پادکست رادیو لب است که می توانید آن را در اینجا گوش کنید.
همچنین مطلب بی نظیر کارل زیمر در نشریه کونتا یکی از مراجع عالی ابتدایی باری آشنایی با این روش است.
برنامه رادیو راز را می توانید از وب سایت ما، کانال تلگرامی یا خبرگزاری سینا پرس دنبال کنید.
در برنامه آینده رادیو راز به بهانه اکران قسمت تازه جنگ ستارگان با عنوان آخرین جدای داستانی جذاب از دنیایی دوردست را برای شما روایت خواهیم کرد.
سلام، عالی بود این برنامه مرسی.
یک موضوع دیگه(یکم بی ربط) که خیلی مشتاق هستم نظر شما رو در موردش بدونم فیلم Unacknowledged(2017) هستش که شاید بیشتر شبیه فیلمهای تئوری توطئه باشه. ولی بعضی مطالب که در اون عنوان میشه به نظر میتونه درست باشه، این جاست که دانش و مهارت شما میتونه خیلی روشنگر باشه. سوالهایی که برای بیننده ی عام مطرح میشه رو شاید شما بتونید رفع ابهام کنید.
مشتاقم نظر شما رو بدونم.