دو هفته گذشته به دلیل برنامه فشرده، متأسفانه امکان ارسال خبرنامه مهیا نشد که بابت این دو هفته از مخاطبان عذرخواهی میکنم
آخرین خبرها از دنیای کرونا
آخرین آمار
بر اساس اعلام نهادهای مسئول کشورهای مختلف تا زمان تحریر این خبرنامه (ظهر روز جمعه) ۲۲ میلیون و ۷۸۰ هزار و ۵۹۵ نفر در سراسر جهان بهطور قطعی مبتلابه ویروس SARS-CoV-2 تشخیص دادهشدهاند. تعداد درگذشتگان کوید-۱۹ تاکنون و بر اساس آمار رسمی به عدد ۷۹۵ هزار و ۳۸۳ نفر رسیده است.
کشورهای ایالاتمتحده آمریکا، برزیل، هندوستان روسیه، آفریقای جنوبی، پرو، مکزیک، کلمبیا، شیلی، اسپانیا و ایران تاکنون (به ترتیب) بیشترین تعداد ابتلاها را گزارش دادهاند. همچنین بیشترین تعداد فوت ناشی از کوید – ۱۹ به ترتیب متعلق به ایالاتمتحده، برزیل، مکزیک، هندوستان، انگلستان، ایتالیا، فرانسه، اسپانیا، پرو و ایران است.
بر اساس گزارش وزارت بهداشت ایران، تاکنون ۳۵۴ هزار ۷۶۴ نفر بهطور قطعی مبتلابه ویروس SARS-CoV-2 شده و نتیجه آزمون آنها مثبت بوده است. همچنین مجموع درگذشتگان در ایران به ۲۰ هزار و ۳۷۶ نفر رسیده است.
خبرهایی از ایران
- باوجود انتقادهای فراوان کنکور سراسری در ایران برگزار شده است. سازمان سنجش اعلام کرده است این کنکور با رعایت پروتکلهای بهداشتی برگزار شده است. بااینوجود بسیاری از ناظران نگران بروز موجی در بین داوطلبان و خانوادههای ایشان هستند. برای بررسی دقیق تأثیر کنکور باید آمار ابتلا و فوت ناشی از بیماری را در طی دو هفته آینده زیر نظر داشت.
- در حالی که برخی از دستهها و هیئتهای عزاداری اعلام کردهاند که مراسم خود را بهصورت آنلاین برگزار میکنند اما تعداد بسیاری از این دستهها بر ادامه برگزاری مراسم خود تأکیددارند. این مراسم در کنار کنکور دو بستر احتمالی مهم برای توسعه بیماری به شمار میرود.
- سخنگوی وزارت بهداشت ایران اعلام کرده است: «استانهای مازندران، تهران، قم، گلستان، خراسان شمالی، اردبیل، اصفهان، البرز، خراسان رضوی، کرمان، سمنان، آذربایجان شرقی، مرکزی، یزد و گیلان در وضعیت قرمز قرار دارند. همچنین در حال حاضر ۱۱۴ شهرستان در سراسر کشور در وضعیت قرمز و ۱۳۳ شهرستان نیز در وضعیت هشدار قرار دارند.» وی همچنین گفته است بر اساس دادههای این وزارتخانه استفاده از ماسک در وسایل نقلیه عمومی کاهش پیداکرده است.
- رییس کمیته اپیدمیولوژی ستاد ملی مبارزه با کرونا در ایران اعلام کرده است که اکثر استانهای کشور از پیک دوم کرونا عبور کردهاند.
- رییس جمهور هفته گذشته اعلام کرد که «به مردم عزیز اطمینان میدهیم که دانشمندان، محققان و متخصصان جوان کشور در شرکتهای دانشبنیان و شرکتهای مسئول با انگیزه بالا و تلاش شبانهروزی برای تولید دارو و واکسن کرونا تلاش میکنند و دولت نیز حمایت لازم و کامل را از این تلاشها انجام میدهد.». این در شرایطی است که هنوز هیچیک از پروژههای واکسن در ایران به سازمان بهداشت جهانی معرفی نشدهاند و در فهرست واکسنهای در حال تحقیق قرار ندارند. (فهرست این پروژهها را میتوانید در اینجا مشاهده کنید.). حسن روحانی همچنین درباره واکسن گفت: «حفظ سلامت مردم برای ما در اولویت است و به همین دلیل در کنار تلاشها برای ساخت واکسن در کشور، برنامهریزیهای لازم برای پیشخرید واکسن از دیگر کشورها نیز انجام گردد. روحانی اظهار داشت: در این راستا و برای تأمین واکسن، طی هر دو مسیر ساخت و پیشخرید واکسن، در جریان است و قطعاً در صورت ساخت این واکسن از سوی هر کشوری، نسبت بهپیش خرید آن اقدام میکنیم.»
قابلذکر است دو کشور چین و روسیه در حالی ادعای تائید واکسن کرونا را مطرح و اعلام آمادگی برای صادرات آن را مطرح کردهاند که هنوز نتایج فاز دوم و سویم تحقیقات بالینی آنها منتشرنشده است.
اخباری از جهان مبتلا به کوید
- به گزارش نیویورک تایمز و سازمان بهداشت جهانی تاکنون ۲۱ واکسن در مرحله فاز نخست بالینی قرار دارند، ۱۳ واکسن به فاز دوم رسیدهاند، ۸ واکسن در مرحله سوم هستند و دو واکسن از سوی چین و روسیه بدون انتشار دادهها و تکمیل فاز دوم و سوم به تائید این کشورها رسیدهاند. قابلذکر است برای مهار کوید-۱۹ هیچیک از این واکسنها بهتنهایی کافی نیست. برخی از آنها ممکن است بین ۱۵ تا ۳۰ درصد مؤثر باشند و تائید نخستین واکسن به معنی پایان تلاش برای واکسن مؤثر نیست بلکه تازه آغاز فصلی جدید در مقابله با ویروس است که کارشناسان انتظار دارند تا سال ۲۰۲۲ ادامه داشته باشد.
- در استان کبک کانادا، برای نخستین بار گزارش از مرگ یک جوان ۱۹ ساله در اثر کوید-۱۹ منتشر شد. او نخستین درگذشته زیر ۲۰ سال این بیماری است. واقعهای که با نزدیک شدن به زمان بازگشایی مدارس و دانشگاهها هشداری جدی درباره توزیع ویروس بین جوانان مطرح کرده است.
- استان بریتیش کلمبیا در کانادا برای کسانی که قانون رعایت فاصله اجتماعی و تجمعات برای مقابله با کوید-۱۹ را زیر پا بگذارند جریمههایی تا دو هزار دلار برای هر نفر در نظر گرفته است.
- نیوزلند پسازآنکه ۱۰۲ روز را بدون هیچ مورد ابتلای جدید پشت سر گذاشت، از ده روز پیش تاکنون ۸۷ مورد ابتلا را در قالب یک خوشه پیدا کرده است. به همین دلیل هم بخشی از قوانین قرنطینه دوباره در این کشور برقرارشدهاند.
در همین حال دانلد ترامپ هفته گذشته با اشاره به رشد دوباره پروندهها در نیوزلند آن را نشانه شکست و وضعیت بد این کشور دانست. این در حالی است که در روزی که ترامپ این حرف را زد نیوزلند ۱۱ مورد تازه و ایالاتمتحده ۴۰ هزار مورد تازه را گزارش داده بود. در ایالاتمتحده تعداد ابتلا بر میلیون ۱۶۵۶۳ و در نیوزلند ۲۶۹ مورد است. همچنین نرخ فوت ناشی از کوید در نیوزلند۰٫۴۵ به ازای هر ۱۰۰ هزار نفر و این تعداد در ایالاتمتحده ۵۳٫۰۴ به ازای ۱۰۰ هزار نفر جمعیت است. - درحالیکه در ماههای اخیر امید زیادی به داروی رمدسیور برای کاهش مدت بستری بودن بیماران کوید-۱۹ ایجاد شده بود و این داروی در رده یکی از معدود داروهای درمانی کوید-۱۹ قرار دارد، اما تحقیقاتی تکمیلی نشان از آن دارد که این دارو برای بیمارانی که دچار عوارض خفیف و میانی کوید-۱۹ هستند سودی به همراه ندارد و مزایای آن بیشتر برای بیماران دارای بروز حاد بیماری است.
- درحالیکه هفته گذشته اداره دارو و غذا در ایالاتمتحده FDA در آستانه تائید اضطراری استفاده درمانی از پلاسمای خون بیماران بهبودیافته برای درمان مبتلایان فعلی بود، جمعی از پزشکان متخصص با انتشار نامهای خواستار عدم صدور این مجوز شدند. آنها به این مسئله تأکید داشتند که تحقیقات فعلی برای اثربخش دانستن این روش کافی نیست و ازجمله به تحقیقی منتشر شده در JAMA اشاره داشتند که نشان داده بود این درمان برای گروه موردبررسی تأثیری نداشته است.
- دستور اقامت در خانه و قرنطینه خانگی اثرات زیادی بر زندگی افراد گذاشته است و ازجمله تأثیر منفی آن بر کودکان غیرقابلانکار است. یکی از مسائل نگرانکننده در این مورد افزایش تعداد آزار و اذیت کودکان بوده است. گروهی از محققان انگلیسی یافتههای خود از این پدیده تلخ را در اینجا منتشر کردهاند.
- در ایالاتمتحده دانلد ترامپ، خواستار بررسی تأثیر درمانی شده است که از سوی مدیر یک شرکت ساخت بالش (My Pillow) مطرحشده است. این ادعا که حامیانی هم پیدا کرده است بر استفاده از عصاره گیاه خرزهره برای درمان کوید-۱۹ مبتنی است. خرزهره گیاهی سمی است که میتواند کشنده باشد. در یادداشتی در بریف-۱۹ یکی از سم شناسان به بررسی سمشناسی این گیاه و خطرات آن پرداخته است ضمن اینکه بهطور مطلق هیچ سندی مبنی بر مؤثر بودن این عصاره در هر شکل و قالبی برای درمان کوید-۱۹ وجود ندارد.
کارنامه
در هفته گذشته پرسشی را از کاربران توییترم درباره واکسن مطرح کردم که ۵۷۹ نفر به آن جواب دادند. ۳۶٫۸% پاسخدهندگان اعلام کرده بودند آماده دریافت واکسن مورد تائید وزارت بهداشت هستند، ۳۴٫۴% گفته بودند این واکسن را دریافت نمیکنند و ۲۸٫۸% اعلام تردید کرده بودند.
در این نوشته سعی کردم تا این نظرسنجی، محدودیتهای آن و نتایج آن را تحلیل کنم.
هفته گذشته به مناسبت آغاز فصل کاوشهای تازه مریخ، گفتگویی با دکتر فیروز نادری مدیر سابق برنامه مریخ در ناسا داشتم که میتوانید آن را در یوتیوب یا آپارات یا اینستاگرام مشاهده کنید.
در یادداشت به نام لذت و ضرورت سعی کردم توضیح دهم چرا گاهی باید کاری را حتی بدون آنکه لذت یا اجباری در آن باشد به انجام رساند.