یازده سوال ( ازمیان بسیار سوال) از نامزدهای ریاست جمهوری درباره حوزه علوم
برخی معتقدند اینکه بارها و بارها کاری را تکرار کنیم و انتظار نتیجه متفاوت داشته باشیم، تعبیری از بلاهت است. حرف درستی است اما این بهانه آن نیست که ما در کار خود به بهانه عدم تاثیری که انتظار داریم سستی کنیم.
از سال ۱۳۸۴ تا کنون – همان طور که بارها نوشتهام – سعی کردهام با فضایی که در روزنامه جامجم داشتم مهمترین پرسشهای حوزه علم را از نامزدهای ریاست جمهوری مطرح کنم و با وجود همه پیگیریها بارها و بارها و بارها بسیاری از ایشان جواب ندادند. در سال ۱۳۸۴ آقایان قالیباف و احمدینژاد پاسخهایی را برای ما فرستادند که در جامجم منتشر شد. در سال ۱۳۸۸ تنها دفتر مهندس موسوی بود که متن پیش نویسی را درباره سوالهای ما آماده کرد و البته با برخورد به داستان مناظرهها مجال نهایی شدن و انتشار آن به دست نیامد.
در دو دوره بعد من ایران نبودم ولی از همین راه دو سعی کردم با کمک دوستان این موضوع را پیش ببرم و نتیجه نگرفتیم.
اما وظیفه ما پرسیدن است. من حق ندارم به دلیل اینکه هنوز اهمیت این موضوع به طور عمومی درک نشده است از تلاش خود دست بردارم.
امسال سعی کردم از طریق سایر نهادها این پیشنهاد را دنبال کنم که حداقل برخی از نهادهای مرتبط با علم این سوالها و پرسشها را مطرح کنند. اما به دلایل مختلف با مخالفت دوباره مواجه شدم.
به همین دلیل هم مجموعهای از سوالهای مهمی که به نظرم رییس جمهور آینده ایران باید دربارهاش اندیشیده باشد را در زیر آورده ام. طبیعتا انتظاری ندارم که آنها این وبگاه را بخوانند. اما اگر دست بر قضا شما خبرنگاری هستید که فرصتی برای سوال از نامزدهای محترم دارید یا در ستادهای ایشان فعالید ممنون میشوم حداقل صورت سوالها را به دستان ایشان برسانید.
واقعیت اینکه در این مرحله شاید مهمتر از پاسخ آنها اطمینان از اینکه حتی برای چند لحظه این سوالها پیش روی کسی که قصد دارد ریاست قوه مجریه را برعهده بگیرد، قرار گرفته است شاید موفقیتی به شمار برود.
- ما در دوران همهگیری ویروسی هستیم و تلفات جانی و خسارات مالی زیادی از این همهگیری متحمل شدهایم. برنامه شما برای خروج از همهگیری چیست؟ آیا با توجه به تجربه کوید-۱۹ قصد دارید سامانه نظارت و هشدار بیماریهای همهگیری آینده را – که مطمئنیم اتفاق خواهد افتاد – تاسیس کنید؟ و با توجه به تجربه این دوره چه تغییری در ساختار مدیریت بهداشت و سلامت عمومی ایجاد خواهید کرد؟
- در سالهای اخیر بحث آنچه به نام شبکه اطلاع رسانی ملی مطرح است به طور جدی تقویت شده است. دیدگاه شما و سیاست عملی شما در زمینه دسترسی آزاد به اینترنت جهانی، دسترسی آزاد به اطلاعات، فیلترینگ و اینترنت ملی چیست؟
- در دوران همهگیری به طور خاص شاهد بروز عوارض ناشی از شکاف دیجیتال و اثر آن بر نیروی کار و آموزش بودیم. بر این اساس چه برنامهای برای کاهش شکاف دیجیتال – هم از نظر زیرساختها و هم از نظر فرهنگی – دارید؟
- بودجه پژوهشی کشور علیرغم برنامههای توسعه، وعده دولتهای مختلف و توصیههای مقامهای ارشد کشور هنوز در حدود نیم درصد تولید ناخالص ملی است. در دولت شما بودجه پژوهشی ایران چه تغییری خواهد داشت و در پایان دوره چهار ساله – و هشت ساله – بودجه پژوهشی ایران چه درصدی از تولید ناخالص ملی خواهد بود؟
- بر اساس گزارشهای موجود ایران با بحران جدی آب و منابع زیرزمینی آب مواجه است. برنامه دولت شما برای مواجهه با این مساله چیست؟
- گرمایش زمینی یکی از تهدیدات جهانی معاصر است که اثر آن بر کشورهای در حال توسعه به طور چشمگیری بیش از کشورهای توسعه یافته خواهد بود. ایران عضو پیمان پاریس است. به طور مشخص برنامه شما برای کاهش تولید گازهای گلخانهای ایران چیست؟ در پایان دولت چهار ساله – هشت ساله – شما میزان تولید گازهای گلخانهای ایران چه تغییری خواهد داشت و به چه عددی خواهد رسید؟
- علاوه بر تلاش برای کاهش تولید گازهای گلخانهای توصیه اجتماع علمی اقلیمشناسان بر این است که ما باید در برابر برخی از اثرات غیر قابل جبران تغییرات اقلیم سازگار شویم. برنامه شما برای سازگاری با این تغییرات ایجاد شده چیست؟
- موضع دولت شما در رابطه با پروژههای پرچمدار حوزه علمی مانند رصدخانه ملی و شتاب دهنده ملی (چشمه نور) چیست؟
- برنامه فضایی غیر دفاعی ایران در سالهای اخیر شاهد تلاطم و تغییرات فراوان بوده است. اولویت شما در بخش فضایی غیر دفاعی ایران کدام است؟
- تهران و برخی از شهرهای دیگر بر روی نواحی زلزله خیز جای گرفتهاند. زلزله تهران ممکن است در زمان تصدی دولت شما اتفاق بیفتد. آیا برای مقاوم سازی ،بهینه سازی زیر ساختها و همچنین برای پاسخگویی به زلزله در صورت رخ دادن چه برنامهای دارید؟
- گروه های بسیاری از افراد به خصوص زنان و اقلیت ها برای رشد در فضای علمی با مشکلات و نابرابری های زیادی مواجه هستند برای رفع این تبعیض چه برنامه ای دارید؟
سلام.
البته که سابقه شما برای ما روشن است و سال ها از دانش، آگاهی و دقت نظر شما بهره برده ایم، اما گمان میکنم برای مخاطبی که شاید برای اولین بار به این صفحه رسیده باشد، “اشتباهات تایپی ناخواسته”، مقداری دلسرد کننده خواهد بود. لذا در صورت امکان و تمایل، خواهشمند است موارد را تصحیح بفرمایید.
جهت تسهیل کار شما، چهار کلمه ای که مشکل تایپی داشتند را لیست کردم تا سریع تر در متن پیدا شوند:
—————————–
میآ.ردم
فیلترینک
اینرتنت
هتسند
—————————
زنده باشید.
ممنون از تذکرتون کاملا درسته حتما اصلاح می کنم البته بخشی از این ناشی از یک عارضه عصبی است ولی حتما باید با ویرایش بیشتر اصلاحش کنم
خدا بد نده آقای ناظمی