در این صفحه و از اولین دقایق بامداد روز دوشنبه به وقت شرقی کانادا (حدود ۸:۳۰ صبح روز دوشنبه به وقت رسمی ایران) گزارش هایی از فرود مریخ نورد کنجکاوی را به روز خواهم کرد. برای دیدن متن های به روز شده لازم است هر چند دقیقه یک بار این صفحه را در هنگام گزارش متنی رفرش کنید. همچنین فهرستی از مطالب مرتبط را می توانید در انتهای این صفحه مشاهده کنید. توجه کنید که همه زمان ها به وقت شرقی ایالات متحده و کانادا است مگر مواردی که مشخص شده باشد. اختلاف زمان ایران و زمان شرقی ۸ و نیم ساعت است.
در عین حال در همین صفحه می توانید فید تلوزیون ناسا را مشاهده کنید:
۱۶:۴۰ عصر (۱:۱۰ تهران) : امروز دوشنبه، ۱۶ مرداد ماه در ایران آغاز شده است. امروز در تقویم باستانی ایرانیان به نام ایزد بهرام (مریخ) نامیده می شود و ایرانیان ساعتی است که وارد بهرام روز، از اَمرداد ماه شده اند. تا ساعاتی دیگر مریخ میزبان آخرین سفیر زمینیان خواهد بود و شما در تهران می توانید از ساعت ۸:۳۰ صبح در سالن کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان در خیابان حجاب این رویداد را به طور مستقیم با توضیح کارشناسان دنبال کنید.
۲۳:۳۱ عصر (۰۸:۰۱ تهران) : ۲ ساعت تا زمان فرود زمان باقی است در حال حاضر فاصله مریخ نورد تا مریخ نزدیک ۲۹ هزار کیلومتر و سرعت سفینه ۱۴ هزار ۱۹۰ کیلومتر بر ساعت است.
۲۳:۴۲ (۰۸:۱۲ تهران): امروز اوسین بولت قهرمان دو سرعت جهان در رشته ۱۰۰ متر در المپیک لندن شد. هم اکنون مریخ نورد با سرعتی بیش از ۳۶۰ برابر سرعت سریعترین دونده جهان به سمت مقصد در حال حرکت است.
۰۰:۱۱ (۰۸:۴۱): پس از تایید تیم فنی ارسال سیگنال به مریخ نورد متوقف شد. از این لحظه مریخ نورد تمام مراحل را بدون دریافت دستور از زمین دنبال خواهد کرد.
۰۰:۱۵ (۰۸:۴۵ تهران) : مریخ نورد کنجکاوی در مسیر خود به سوی مریخ قرار دارد. محل فرود دهانه ای به نام گیل است. این دهانه به افتخار یک ستاره شناس آماتور استرالیایی قرن نوزدهم که نامش والتر فردریک گیل بود به این نام خوانده میشود. این دهانه حدود ۱۵۰ کیلومتر قطر دارد و حدس میزنیم حدود سه و نیم میلیارد سال پیش به وجود آمده باشد و به تدریج در طی میلیاردها سال بعدی، کم کم رسوباتی در آن جمع شده و آن را به شکل لایه لایه پر کرده است. به مرور زمانی بخشهایی از حواشی این ساختار رسوبی از بین رفته است و در نهایت در میان این دهانه کوهی به ارتفاع حدود پنج هزار و پانصد متر را شکل داده است.
۰۰:۱۷ (۰۸:۴۷ تهران) : مریخ نورد هم اکنون درون مدار فوبوس قرار دارد و تا زمان فرود باید تنها بر مبنای دستورات از قبل ارایه شده پیش برود.
۰۰:۱۸ (۰۸:۴۸): تیم مدارگرد MRO اعلام کردند: این مدارگرد برای دریافت و ذخیره داده های کنجکاوی آماده است. تیم مدارگرد اودیسه در حال اصلاح جهت گیری مدار این کاوشگر برای رله زنده داده های فرود کنجکاوی هستند.
۰۰:۳۱ (۰۹:۰۱) : ۶۰ دقیقه تا فرود باقی مانده است. زمانی که مریخ نورد، در دهانه گیل فرود می آید به وقت محلی ساعت ۳ بعداز ظهر (به وقت دهانه گیل) است. و این دهانه اواخر زمستان خود را سپری می کند.
۰۰:۳۷ (۹:۰۷ تهران): پیش از آنکه مریخ نورد وارد فضای مریخ شود وزنه های ویژه ای را که به همراه خود برده است رها می کند تا محور تقارن سفینه جابجا شود. با بر هم خوردن تعادل سفینه، در هنگام فرود بتواند، این سفینه می تواند لیفت پیدا کند. این وزنه ها جرمی معادل ۱۵۰ کیلوگرم داشته و کمتر از ۱۰ دقیقه پیش از ورود به فضای مریخ رها می شوند. بنابر تعریف ارتفاع ۱۲۵ کیلومتری از سطح مریخ را مرز فضای مریخ می دانند و منظور از ورود مریخ نورد به فضای مریخ و آغاز ۷ دقیقه وحشت عبور از مرز ۱۲۵ کیلومتری از سطح استاندارد سیاره است.
۰۰:۳۹ (۹:۰۹ تهران): فاصله از مریخ ۱۳ هزار و ۳۰۰ کیلومتر و سرعت ۱۵ هزار و ۶۵۵ کیلومتر بر ساعت. فرود تا ۴۵ دقیقه دیگر !
۰۰:۴۴ (۹:۱۴ تهران): جرم مریخ نورد هنگام ورود به فضای مریخ ۳ هزار کیلومتر و سرعت آن در حدود ۲۱ هزار کیلومتر بر ساعت خواهد بود. وزن محموله نهایی نزدیک به ۱ تن خواهد بود و این در حالی است که جرم روح و فرصت هر یک اندکی کمتر از ۲۰۰ کیلوگرم بودند.
۰۰:۴۸ (۰۹:۱۸ تهران): این نخستین باری است که ناسا سیستم فرودی به این شکل را آزمایش می کند. مریخ نوردهای قبلی یا به کمک سیستم کیسه های هوا و یا موتورهای معکوس کننده فرود آمده بودند اما فرود به کمک سیستم جرثقال هوایی اولین تجربه ناسا است.
۰۰:۵۲ (۰۹:۲۲ تهران) : برخلاف مریخ نوردهای پیشین درصورت موفق بودن فرود، امروز انتظار تهیه تصاویر با کیفیت و ارسال آن به زمین را نداریم. دکل اصلی که دوربین های با کیفیت و سه بعدی روی آن قرار دارند تا روز دوم یا سوم افراشته نخواهد شد و تنها تصاویر احتمالی که امروز ممکن است منتشر شود تصاویر کوچکی از وضعیت چرخ ها خواهد بود. تمام تصاویر به محض انتشار در گالری وب سایت ماموریت در دسترس خواهد بود و تصاویر خام را نیز در این نشانی می توانید ببینید.
۰۰:۵۷ (۰۹:۲۷ تهران) موفقیت و شکست مریخ نورد کنجکاوی می تواند تاثیری تعیین کننده بر ادامه فعالیت های کاوش منظومه شمسی و مریخ داشته باشد. در حالیکه بودجه جی پی ال و بخش کاوش های منظومه شمسی کاهش پیدا کرده است موفقیت این ماموریت زمینه لازم برای تامین بودجه و کاوش های آینده را فراهم می کند و از سوی دیگر شکست آن می تواند آینده ماموریت ها را با مشکل جدی مواجه کند.
۰۱:۰۱ (۰۹:۳۱ تهران) ۳۰ دقیقه تا فرود
۰۱:۰۶ (۹:۳۶ تهران) دقایقی پیش اعضای تیم های مختلفی که در این ماموریت همکاری دارند، مطابق رسمی که از سال ۱۹۶۴ و زمان ماموریت رنجر ۷ باب شده است، به تفکیک برای ماموریت آرزوی موفقیت کردند.
۰۱:۰۹ (۹:۳۹ تهران) مدارگرد اودیسه با موفقیت در موقعیت تعیین شده قرار گرفته و برای رله داده های فرود مریخ نورد کنجکاوی به زمین اماده است.
۰۱:۱۰ (۹:۴۰ تهران) کمتر از ۱۵ دقیقه تا برخورد سفینه حامل کنجکاوی با اتمسفر مریخ زمان باقی است. سرعت فعلی سفینه به ۱۸ هزار و ۴۰۷ کیلومتر در ساعت رسیده است. سرعت تا زمان ورود به فضای مریخ افزایش خواهد یافت.
۰۱:۱۴ (۰۹:۴۴ تهران) اولین گام در مراحل فرود با موفقیت انجام شده است. بخش ناوبری که بخش فرود را با خود با موفقیت از زمین به مریخ برده بود با موفقیت جدا شد. تایید این رویداد اولین دور از تشویق های امشب در اتاق فرمان را باعث شد.
۰۱:۱۷ (۰۹:۴۷ تهران) در طی مراحل فرود مریخ نورد عملیاتی شامل فعال کردن منظم ۷۶ چاشنی خودکار را با موفقیت به انجام رساند. عملکرد هر یک از این چاشنی ها می تواند سرنوشت ماموریت را رقم بزند.
۰۱:۲۰ (۰۹:۵۰ تهران) سیگنال مستقیمی از مریخ نورد که نشان دهنده زنده بودن آن است دریافت شد.
۰۱:۲۴ (۰۹:۵۴ تهران): اتاق کنترل در انتظار دریافت رله سیگنال های اودیسه است
۱:۲۵ (۹:۵۵ تهران): مریخ نورد در اتمسفر مریخ. داده ها از طریق اودیسه دریافت می شود. چتر نجات باز شد.
۱:۲۸ (۹:۵۸ تهران): تا کنون موفقیت مراحل تایید شده است . منتظر تایید بخش باقی مانده ۷ دقیقه وحشت هستیم
۱:۳۰ (۱۰:۰۰ تهران): آماده برای اسکای کرین
۱:۳۰ (۱۰:۰۰ تهران): اسکای کرین فعال شد
۱:۳۱ (۱۰:۰۱ تهران): برمریخ فرود آمدیم. مریخ نورد کنجکاوی با سپری کردن موفق مراحل فرود و عبور از ۷ دقیقه وحشت با موفقیت بر مریخ فرود آمد.
۱:۳۲ (۱۰:۰۲ تهران): سیگنال های دریافتی، فرود بر مریخ را تایید کردند. اتاق فرمان غرق شادمانی است. مریخ نورد کنجکاوی ۷ دقیقه وحشت را به جشن شادی در سراسر جهان پیوند زد.
۱:۳۳ (۱۰:۰۳ تهران): نخستین تصویر به زمین رسید
۰۱:۳۴ (۱۰:۰۴ تهران): نمایش نخستین تصویر مریخ نورد کنجکاوی از مریخ بر مونیتورهای اتاق فرمان.
۰۱:۳۶ (۱۰:۰۶ تهران): تصویر دیگری از مریخ نورد منتشر شد که چرخ های مریخ نورد را روی خاک مریخ نشان می دهد
۰۱:۳۹ (۱۰:۰۹ تهران): تصاویر اولیه کنجکاوی از مریخ
۲:۰۲ (۱۰:۳۲ تهران): بر اساس اولین بررسی ها و نخستین تصاویر ارسال شده مراحل فرود با موفقیت طی شده است. اینک مریخ نورد کنجکاوی در سطح مریخ است. چارلز بولدون این روز را موفقیتی به یاد ماندنی برای ناسا و همه مردم نامید. فردا آنتن مریخ نورد فعال خواهد شد و پس از عیب یابی ها و بررسی سیستم ها، احتمالا روز سه شنبه دکل اصلی افراشته می شود. و از روز دوم یا سوم باید انتظار تصاویر با کیفیت اصلی را داشته باشیم.
در روزهای آینده اطلاعات بیشتر از این ماموریت را منتشر خواهم کرد. از اینکه در بخشی از این گزارش ساعت های تهران را به اشتباه وارد کردم و همچنین به دلیل اشتباهات تایپی در بخشی از متن که ناشی از سرعت کار بود عذر خواهی می کنم. این موفقیت را به همه تیم این ماموریت و به خصوص آقایان دکتر نادری و مهندس صباحی تبریک می گویم.
منابع بیشتر :
– آیا «کنجکاوی» در مریخ حیات پیدا خواهد کرد؟
– «کنجکاوی» بهانه ای برای تحریک کنجکاوی دیگران
– ۷ دقیقه وجشت را در خانه تجربه کنید
– گفتگو با مهندس دارا صباحی از مهندسان ارشد پروژه مریخ نورد کنجاوی
– گپی کوتاه با یکی از سخنگویان ماموریت کنجکاوی
– گفتگو با دکتر فیروز نادری در آستانه فرود مریخ نورد «کنجکاوی»
– فرود مریخ نورد را دنبال کنید
واقعا هیجان زدم!!!
اون فیدی که گذاشتید هیلتره، پیشنهادم این لینکه که همین حالا جلسه پرسش و پاسخ در مورد مریخ پیماست
http://www.nasa.gov/multimedia/nasatv/media_flash.html
این لینک هم اطلاعات جالب در مورد مکان لحظه به لحظه میده
http://www.nasa.gov/mission_pages/msl/news/WhereIsCuriosity.html
الان متوجه شدم که میتونید صفحه استریم موردنطرتون رو، مثل UStream یا Livestream با فیلترشکن باز کنید و تنظیماتش رو هم انجام بدین (مثلا تنظیم کیفیت تصویر) و بعد از اون فیترشکنتون رو ببندید (تا سرعت احتمالا افزایش پیدا کنه)، اون قسمتی از صفحه که تصاویر مستقیم پخش میشه به پخشش ادامه میده و میتونید بدون نیاز به فیلترشکن مطالب استریم رو دنبال کنید.
ببخشید که چنین چیزهایی رو مجبوریم اینجا بگیم! (اگه خواستید میتونید نظرهام رو حذف/ویرایش کنید)
سلام پوریا خان
دارم این صفحه رو می خونم… در مورد تبدیل ساعت به ساعت ایران بیشتر دقت کن لطفا
کارت درسته …. ممنون
سلام، جسارتم رو ببخشید، اما میخواستم بگم اشکالات تایپی زیاده. بازم ببخشید. نمیدونم. شاید من هم به جای شما بودم بیشتر از اینها اشکال داشتم!
موفق باشید.
سلام
با تشکر از گزارشات شما
تفاوت ساعت تهران با امریکا ۹٫۳۰است اکنون ساعت در ایران ۹٫۲۵ دقیقه است نه ۹٫۵۵
پوریا جان ظاهراَ زمانهای ایران اشتباه است. اختلاف را ۹ ساعت گرفتهای
آقای ناظمی الان ایران ساعت ۹:۳۰ است !
ببخشید آقای ناظمی ساعت به وقت تهرانتون نیم ساعتی جلوست!
آقای ناظمی عزیز واقعا ممنون که باز هم کنارمون هستید در این لحظات حساس و این حس هیجان و را با ما شریکید
dorod bar shoma….vaghean sepas gozaram ke daghighe be daghighe gozareshetono midin….vaghean hayajan zadam…:)
omidvaram movafagh beshe…ke mishe…:d
cheghadr lahazate nafas girieeeeeeee
😐
doooooorod bar shomaaa….vaghean tbarik migam…in vahean yek game mohem bood…kheyli hayajan zade va khoshhalam…az zahmate shoma ham sepas gozaram…:)
khaste nabashin
eyval!!!! forud umad!!!!! huraaaaaaaaaa
🙂
tabrik
mibakhhsin mishe siti moarefi konin ke aks haro neshon bede??? NASA GALLERY???
اینجا قراره نخستین عکسا منتشر بشه، ولی فکر میکنم که منظورش اولین عکسهای پردازش شده باشه، هنوز که هیچی نیست، ولی در توییترش چندتایی هست، http://twitter.com/MarsCuriosity
البته منظورم از “اینجا” این بود:
http://www.nasa.gov/mission_pages/mars/images/first_images_mars.html
پیدا کردم:
http://mars.jpl.nasa.gov/msl/multimedia/raw/
هوراااااااااااااااااااااا
دوستان به همه تبریک می گم. من از نلویزیون ناسا برنامه رو می بینم. لحظه ایی عکس مهندس دارا صباحی رو نشان دادند
دوستان به همه تبریک می گم. من از نلویزیون ناسا برنامه رو می بینم. لحظه ایی عکس مهندس دارا صباحی رو نشان دادند
تبریک به همه
تبریک برای فرود موفق مریخ نورد !!!!!!!!!!!
تبریک به همه نجومی های عزیز 🙂
و ممنون از شما آقای ناظمی بابت پوشش رویداد 🙂
dameshon garm…va tabrik be hame asemoniyaaaa!!!rasti chera NASA aksi ke charkh haye merikhnavardo neshon mide ro nemizare??? kheyli moshtagham bebinam aksaro!!!
tu G+ gozashtan
وای…سالم فرود اومد.تبریک
ممنون آقای ناظمی عزیز
من دارم کم کم احساس میکنم ایران در دنیا کم الکی نیست!!!!
آغاز فصلی نوین در کاوشهای سیاره سرخ…
سلام با تشکر از شما آقای پوریا ناظمی.به خاطر پوشش لحظه به لحظه فرود کنجکاوی،مقاله ها و مصاحبه های قبلی بی نهایت ممنونم. شما باعث شدین بعد از چندین سال دوباره آسمان و نجوم برای من جذاب بشه
ببخشید، این کسی که مجری و کارشناس مراسم Planetfest در http://www.ustream.tv/spacevidcast هست کیه؟ یه خورده شبیه کارل ساگانه!
فهمیدم، ایشون هستند:
http://www.planetary.org/about/staff/bill-nye.html
حرفهای قشنگی هم آخرش زد! شور و هیجان زیادی هم داشت اون مراسم، اگه ندیدینش فکر کنم ضبط شدهش رو میذارن
ممنون بابت اطلاع رسانی. عالی بود.
بسیار هیجان انگیز بود. خسته نباشید.
ممنون از گزارش هیجانی که دادید. واقعا هیجان داشت وخدا رو شکر موفقیت آمیز هم بود.ممنون
سلام
جناب ناظمی
من نوشته های شما رو از طریق گوگل پلاس دنبال میکنم و نمیتونم بگم که چقدر از خوندن مطالب شما لذت میبرم بسان تشنه ای در کویر که به آب خنک و گوارا برسه
مخصوصا کار امروز میتونم بگم عالی بود عالی بود عالی بود
nasa tv رو هم متاسفانه ناچار شدم با چیز ببینم چه میشه کرد
ممنون بخاطر همه چیز از آغاز تا الان
فک مینم علاوه بر آقای ناظمی که خیلی خیلی ازشون ممنونیم جاداره از سیناهم تشکر کنیم.!ممنون همگی
من میخواهم صمیمانه از اطلاع رسانی و پست عالی تشکر کنم . خیلی خوبه که شما هستید
از شما بابت این ارسال گزارش خوب و هیجان انگیز تشکر میکنم. هر کس دیگه هم جای شما بود ممکن بود غلط تایپی و اینا داشته باشه
کار شما عالی بود…ممنونم
سلام بر پوریای هزیز دوست داتنی… ممنون. لذت بردم. این یک موفقیت برای کل بشریت بود …
پوریا جان دستت درد نکنه. خسته نباشی. حقا که ژورنالیستی!
تشکر
سلام.
تبریک به همه و تشکرازگزارش های لحظه به لحظه.
من که منتظرم تا شب، حداقل در برنامه آسمان شب چیزی ببینم!!!(با سایتهای فیلتر چه میشه کرد!)
پوریاجان سلام.جدا خسته نباشید.باید بگم مقالات جذابت باعث شده چند تا از همکارام رو هم به مطالب نجومی علاقه مند کنم.یه مورد جالبی که باید بگم حضور دکتر نادری در چمع متخصصای ناسا بعد از فرود بود که تصویرشو تو کامپیوتر به عنوان یه افتخار دیگه برای هموطنام ثبت کردم.کاش می شد ایرانیها رو همیشه تو جاهایی که باعث افتخار برای بشریته ببینیم .
آقا ایول. تبریک.
به طرز فجیعی منتظر عکسا و فیلم رنگی هایی هستم که قراره بعدا بیاد
سلام، پوریا جان
بسیار ممنون برای این کار جالب و با ارزش که انجام دادی.
با سلام . واقعا از گزارش زیبا تون ممنونم. کلی کیف کردم