این ویدیو بخشی از کمپین تبلیغاتی فیلم «مریخی» است. در آن مروج معروف علم دوران ما، نیل دیگریس تایسون، که راوی سری جدید برنامه کاسموس و مجری برنامه استار تاک است، در قالب یکی از اپیزودهای آینده برنامه استار تاک به توضح ماموریت اریس و داستان سفر خدمه آن که موضوع محوری فیلم مریخی است میپردازد. با دیدن این قطعه یاد دو باری افتادم که سیاوش صفاریان پور برای مقدمه دو قسمت از برنامه هایش مشابه چنین کاری را انجام داد. یک بار درباره سفر به مریخ و زمانی بود که آقای افشاریه اجرا را برعهده داشتند و ایشان خبر فرود نخستین انسان بر مریخ را در قالب یکی از اپیوزدهای آینده آسمان شب می داد و بار دیگر هم دوباره درباره سفر به مریخ بود که فواد با گریم مختصری نقش آینده سیاوش صفاریان پور را ایفا می کرد که این خبر مهیج را از برنامه آسمان شب اعلام می کرد.
یک بار هم در ویژه برنامه روز ۱۳ نوروز شروع برنامه را به گونهای طراحی کرد که گویا پخش عادی برنامه های شبکه قطع شده و آقای افشاریه برای روایت خبر فوری کشف حیات در مریخ روی صحنه ظاهر میشد.
امیدوارم آسمان شب دوباره برگردد و آن قدر بماند که در آن بتوانیم خبر فرود واقعی نخستین انسان بر مریخ و صدها و هزاران داستان شگفت انگیز دیگر از دنیای مسحور کننده نجوم و فضا را برای آنهایی که چشم به آسمان دراند روایت کنیم.
این روزها به نظرم جای برنامه آسمان شب در میان برنامه های تلوزیونی به طور چشمگیری خالی است.
اندکی درباره فیلم مریخی و پیشنمایش آن در ناسا:
زمانی که اندی وییر، برنامهنویس کامپیوتری که علاقهمند جدی سفرهای فضایی و نویسندهای غیرحرفهای بود شروع به نوشتن داستان دنبالهدار خود و انتشار آن بر روی وبسایتش را کرد، ایده اینکه او روزی شخصاً به مریخ سفر کند شاید در دسترس از این بود که کتابش نهتنها بهصورت رسمی منتشر شود که به صدر کتابهای پرفروش نیویورکتایمز راه پیدا کند و ریدلی اسکات آن را دستمایه ساخت فیلم خود با حضور جمعی از ستارگان سینما قرار دهد و در ناسا، جایی که افراد بهعنوان شغل روزانه خود سفینههایی را به مریخ میفرستند اینچنین از او استقبال شود.
اکنون همه این اتفاقها برای اندی وییر افتاده است.
اندی وییر، در داستانی مریخی، خط داستانی ساده و روانی را انتخاب کرد. گروهی از فضانوردان به مریخ میروند، در اثر وقوع یک توفان ناچار به تخلیه اضطراری و بازگشت به مدار میشوند. دراینبین یکی از فضانوردان با قطعهای از آنتن رهاشده در باد برخورد کرده و از بین میرود. خدمه دیگر بهسلامت به مدار برگشته و راهی زمین میشوند. توفان که میخوابد مارک واتنی، فضا نوردی که فکر میشد مرده است به هوش میآید و خود را بر سیاره مریخ در حالی تنها میبیند.
این داستان شاید در ظاهر شبیه بسیاری از داستانهای دیگر باشد. مردی دورافتاده از خانه که میخواهد به خانه برگردد و باید بر مشکلات آن غلبه کند. این داستان همان داستان اودیسه معروف است و در سالهای اخیر بارها و شاید در معروفترین روایت سینمایی آن در داستان دورافتاده با بازی تام هنکس، تکرار شده است اما چیزی که این داستان را به پدیدهای بینظیر تبدیل کرد، این بود که نویسنده تمام کتاب را با جزییات فنی دقیقی پرکرده است و روایت بهگونهای کاملاً واقعگرایانه بیان میشود.
دقت فنی کتاب بهقدری بالا است که شاید طرح کلی آن و جزییات آن – بهاستثنای برخی از موارد جزئی – با بهترین ایدههای جدی برای سفر انسان به مریخ رقابت میکند.
داستان به دلیل تکیه عمدهاش بر جزییات علمی و فنی در رده داستانهای علمی – تخیلی سخت طبقهبندی شده است و نکته جالب دراینبین این است که پیش از انتشار و معروف شدن این کتاب، نویسنده هیچوقت با افرادی از ناسا تماس مستقیم نداشته است و تمام دانستههای خود را بامطالعه سنگین و تحقیق روی منابع آنلاین و همچنین تماشای مستندهای علمی به دست آورده است. به عبارتی منابع اولیه او برای چنین داستانی در اختیار همه ما بوده است.
ریدلی اسکات کارگردان برجسته سینمای هالیوود پس از مطالعه این کتاب اقدام به ساخت فیلمی بر مبنای آن کرد و گروهی از ستارگان سینما همچون، مت دیمون، جسیکا چستن، کیت مارا، شان بین و جف دانیلز را برای ساخت این فیلم جمع کرد.
تاریخ اکران فیلم برای ماه اکتبر تعیین شده است اما اسکات و همراهانش ترجیح دادند برخلاف روند رایج افتتاحیه نمایش فیلم را درجایی برگزار کنند که داستان درباره آن است. مقر ناسا در حالی میزبان نخستین نمایش و حضور سازندگان و عوامل فیلم بود که در میان میهمانان، مهندسان و مدیرانی حضور داشتند که نهتنها برنامه روباتیک سفر به مریخ را تاکنون دنبال کردهاند که هماکنون در حال برنامهریزی برای سفر سرنشین دار به مریخ هستند. برنامهای که شباهت زیادی با برنامه تصویر شده در این فیلم خواهد داشت.
وقتی چنین جمع تخصصی و دقیقی از فیلمی چنین دقیق بر مبنای علم و مهندسی ابراز رضایت میکنند احتمالاً به این معنی است که گروه تهیهکننده موفق شدهاند کار خود را بهدرستی انجام دهند.
برای اینکه بتوان درباره نسخه سینمایی این برداشت صحبت کرد باید تا اکران عمومی آن صبر کرد اما تا آن موقع میتوانید کتاب مریخی را که حسین شهرابی به زبان فارسی ترجمه و انتشارات تندیس آن را منتشر کرده است مطالعه کنید.
آقای ناظمی عزیز سلام
اردیبهشت امسال بود که کتاب رو از نمایشگاه کتاب خریدم.
وقتی شروع به خوندم کردم انقدر برایم جذاب شد که نمیتونستم لحظه ای رها کنم و فکر کنم کمتر سه روز تمامش کردم.
امیدوارم بازهم از این دست کتابهای جذاب معرفی کنید.
برای سایت و مطالب خوبتون هم بسیار ممنونم
منتظرم این فیلم رو به زودی ببینم!
ممنون از مطلب خوبتون…
فیلمه قشنگی می زنه باشه
ممنون از مطالب مفیدتون
ممنون ار مطلب مفیدتون